אין דבר יותר מנחם ונוסטלגי מקערת מרק עוף מהבילה עם קניידלך רכים שצפים לצידה. אבל בואו נודה באמת – יש קניידלך ויש קניידלך. יש כאלה שהם סמל לשפע ועידון, שנמסים בפה בקלילות מושלמת. ויש את הסוג השני שדומה יותר לכדורי פינג פונג גומי. אז מה הסוד ליצירת קניידלך אווריריים ומושלמים כמו של סבתא? בואו תקראו ותגלו!
זמן ההכנה והבישול של קניידלך שיגנבו את ההצגה
- זמן הכנה אקטיבי: 15 דקות
- זמן בישול: 20-25 דקות בסיר מרק רותח
- רמת קושי: בינונית, דורשת קצת טכניקה אבל שווה את המאמץ
- כמות: כ-15 קניידלך בינוניים, מספיק ל-6 סועדים
הקסם של קניידלך באמת אווריריים נמצא במרקם הבצק ובאופן הבישול. בניגוד למיתוס הרווח, הקניידלך צריכים להיות רכים ועדינים מבפנים, עם מעטפת חיצונית חלקה ואחידה. המפתח לכך הוא ביחס המדויק בין הביצים לקמח, בלישה עדינה ובזמן בישול מבוקר היטב.
והכי חשוב – קניידלך הם לא רק נספח של המרק, הם ה-כוכבים האמיתיים! הם צריכים להיות גדולים מספיק כדי לרצות עוד ועוד, אבל לא מוגזמים מדי כדי לא להתפרק. ועם טעם של תבלינים עדינים שמתכתב נפלא עם המרק.
המצרכים לבצק קניידלך שתמיד יצליח
- 4 ביצים טריות וגדולות
- 1/2 1 כוס קמח מצה או קמח מטצות
- 1/4 כוס שמן צמחי או מים רותחים (אפשר גם 50/50)
- 1 כפית מלח שולחן
- 1/4 כפית אגוז מוסקט טחון טרי
- 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
- 2 כפות פטרוזיליה טרייה קצוצה דק
עכשיו, לפני שניגש למלאכה, בואו נדבר על כמה דקויות שישדרגו את הקניידלך שלכם לרמה הבאה:
- השתדלו להשתמש בביצים טריות בגודל L. ככל שהביצים "מבוגרות" יותר, ככה הקניידלך יהיו פחות אווריריים.
- אל תוותרו על קמח מצה איכותי וטרי. הוא בעל טקסטורה ייחודית שתורמת למרקם הסופי.
- אם אתם משתמשים בשמן, בחרו בכזה בעל טעם ניטרלי כמו קנולה או חמניות.
- המים שתוסיפו חייבים להיות רותחים! זה מה שיצור את האפקט של הקניידלך התפוחים והרכים.
שלבים מפורטים ליצירת קניידלך שיזכו במחמאות מכל המשפחה
- מחממים מראש סיר גדול עם מים או מרק עוף (בערך 3 ליטר) עד לרתיחה עדינה. מנמיכים את האש לבעבוע קל.
- בקערה גדולה, מפרידים את החלמונים מהחלבונים. את החלבונים שמים בצד.
- מוסיפים לחלמונים את השמן או המים הרותחים, המלח, אגוז המוסקט, פלפל שחור ופטרוזיליה. מערבבים היטב.
- בהדרגה, מנפים פנימה את קמח המצה תוך כדי ערבוב עדין עד לקבלת בלילה אחידה. מניחים בצד.
- מקציפים את החלבונים לקצף יציב אך לא יבש. מקפלים אותם בעדינות לתערובת הקמח עד להטמעה מלאה.
- לאחר שהמרק או המים רותחים – לוקחים כפות מהבצק בעזרת שתי כפות טבולות במים, ומניחים בעדינות בנוזל הרותח.
- מבשלים את הקניידלך במשך 20-25 דקות במים רותחים, עד שהם תופחים ומכפילים את גודלם. אסור לערבב את המים!
- מוציאים את הקניידלך בעזרת כף מחוררת ומסדרים בקערות המרק. מגישים מיד כשהם חמים.
אתם בטח שואלים את עצמכם – האם אפשר ליצור גם גרסה בריאה יותר או טבעונית של הקניידלך האלה? התשובה היא כן ובהחלט כן!
- החליפו חצי מכמות הקמח בקמח כוסמין מלא או שיבולת שועל טחונה. זה יוסיף סיבים תזונתיים וטעם אגוזי עדין.
- במקום חלק מהשמן או כולו, השתמשו במחית ירקות כמו דלעת או בטטה. זה "יצבע" את הקניידלך ויעשיר אותם.
- ואם אתם מחפשים גרסה טבעונית – פשוט תחליפו את הביצים במחית סילאן וגם קצת יותר נוזלים כמו מים או חלב סויה. המרקם יהיה מעט שונה אבל עדיין טעים!
היתרונות התזונתיים הקלאסיים של מרק עוף עם קניידלך
- נוחות עיכול עם הרבה נוזלים וסיבים – המרק והקניידלך יוצרים ארוחה עשירה אך קלה יחסית על מערכת העיכול.
- שפע חלבונים איכותיים מהעוף והביצים – הקניידלך מכילים לא רק פחמימות אלא גם חלבונים חיוניים מהביצים.
- ויטמינים ומינרלים מהירקות שבמרק – בין אם זה גזר, סלרי או ירקות שורש אחרים – כולם תורמים ערך תזונתי למנה.
- תחושת נחמה ושובע לאורך זמן – השילוב של נוזלים ופחמימות איטיות במרק ובקניידלך נותן אפקט מחמם ומשביע.
- אופציות להתאמה אישית לפי הצרכים – ראינו שאפשר בקלות להפוך את המתכון לגרסה בריאה יותר או מותאמת לטבעונים.
תשובות מפורטות לשאלות נפוצות על הכנת הקניידלך המנצחים
מה הסוד ליצירת המרקם האוורירי בבצק?
טמון בכמה גורמים: ראשית ביחס הנכון בין הביצים לקמח. שנית בהקצפה איכותית של החלבונים ובאופן שבו מקפלים אותם לבלילה. ולבסוף – בלישה עדינה ולא ממושכת מדי של הבצק הסופי. אל תתפתו ללוש יותר מדי כי זה דווקא יפגע במרקם הסופי.
האם ניתן להכין את הקניידלך מראש?
כן, אבל בתנאי שמקפיאים אותם לפני הבישול. אחרי שיצרתם את כדורי הבצק, הניחו אותם על מגש מרופד בנייר אפייה והכניסו להקפאה עד להתקשות. לאחר מכן ניתן לאחסן בשקית אטומה במקפיא עד חודש. כשתרצו להגיש – פשוט הכניסו אותם קפואים למרק הרותח.
אני תמיד מפחד שהקניידלך יתפרקו בזמן הבישול. מה עושים?
זה קורה בדרך כלל מכמה סיבות – יותר מדי נוזלים בבצק, לא מספיק זמן במקרר או ערבוב חזק מדי של המים בזמן הבישול. הקפידו על היחסים במתכון, תנו לבצק "לנוח" כמה שעות לפני, והורידו את המים לסף רתיחה עדין בזמן הבישול. ואל תנסו לערבב או "לעזור" לקניידלך בסיר.
למה הקניידלך שלי יוצאים גומי או יבשים?
זה קורה כשלא מקפידים על יחס נכון בין הקמח לנוזלים (יותר מדי קמח) וכשלא מקציפים מספיק את החלבונים. גם בישול ממושך יכול לגרום ליובש. נסו להתמקד בהוראות בצורה מדויקת, ואם הבצק נראה סמיך מדי תמיד אפשר להוסיף עוד טיפה נוזלים.
איך אעצב לקניידלך את הצורה העגולה המושלמת?
פשוט טבלו את הכפות במים או שמן לפני כל "קציצה" של הבצק. ככה הוא לא יידבק ויהיה קל לכם ליצור כדורים אחידים בגודל שאתם אוהבים. ואל תדאגו אם הם לא יצאו מושלמים – זה חלק מהיופי של האוכל הביתי!
תראו חברים, אני יודעת שהעניין של הקניידלך האלה יכול להיראות מאיים – במיוחד למי שלא גדל עם המסורת הזאת. אבל אני מבטיחה לכם שהסיפוק שתרגישו כשתגישו קערת מרק מהבילה עם הכדורים הרכים והאווריריים שיצרתם במו ידיכם – הוא פשוט שווה כל רגע!
אז בפעם הבאה שיהיה קצת קריר בחוץ ובא לכם משהו מנחם ומשביע, נסו את המתכון הזה. תתפנקו על ההנאה הפשוטה של אוכל ביתי טעים והכי חשוב – אל תשכחו לשתף אותי בתוצאות! מבטיחה שאם תתמידו ותאמינו בעצמכם, גם אתם תוכלו ליצור קניידלך כמו של סבתא.
מי כבר מוכן לצלול למטבח ולהתחיל ללוש? בהצלחה!